Nie jesteś zalogowany/zarejestrowany na tej stronie. Prosimy zaloguj się lub zarejestruj. Aby się zarejestrować kliknij tutaj...

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: alias , fl , fruits , loops , studio

Fruits Loops alias FL Studio
Autor
Wiadomość
kefiR
kefiR .

Piwa: 6/1
 #1  Wysłany: Czw 18 Lis, 2010 15:18   Fruits Loops alias FL Studio
Pewnie zadajecie sobie pytanie czym są wtyczki vst ?

Tutaj Znajdziecie odpowiedź

Po uruchomieniu programu ukazuję nam się mniej więcej taki widok:

Objaśnienie punktów na obrazku
1- Playlista. (F 5). To na niej układamy stworzone przez nas sekwencje lub sample odtworzone na patternach i kanałach
2- Step sequencer. (F 6). Służy do układania loopów (np: pętli instrumentów perkusyjnych)
3- Pianino Roll. (F 7). Keyboard do układania sekwencji lub melodyjek
4- Browser (F 8). Przeglądarka służy do przeglądania plików sampli otwierania projektów itp.
5- Filter (F 9). Zaawansowane narzędzie do nakładania efektów. Dla całego utworu lub wybranego patterna
6- Cofanie (Ctrl + z) jeśli podczas układania loopów lub melodii coś skopiemy możemy tym przyciskiem to cofnąć
7- Zapisywanie projektu jako... (Shift + Ctrl + S)
8- Zapisywanie projektu jako ścieżki audio (*wav, *mp3, *ogg, *mid, *flp (plik projektu programu FL Studio, lub *zip (Ctrl + R)
9- Edytor audio. Umożliwia edycję plików audio (przycinanie itp)
10- Przycisk nagrywania
11- Informacje o projekcie. (F 11). Umożliwia tworzenie i edytowanie informacji o projekcie
12- Pomoc (F 1)
13- Włączenie tej opcji pozwala nam używać klawiatury w pianino rollerze (można grać na klawiaturze
14- Ustawienia siatki/przesuwania sampli. Przydatne do skomplikowanego ustawiania sampli

Obsługa step sequencera:

Na początek musimy ustalić tempo oraz styl naszego utworu. Jeśli ma to być beat hip hop ustawiamy tempo na 90 jeśli dance lub techo 140 (lub inne)

Teraz zaczynamy tworzyć pętlę z instrumentów perkusyjnych najprostszy przykład:

Teraz wyjaśnię co do czego służy:

1- Wybieramy długość naszej pętli. (klikamy lewym przyciskiem myszy na pole ze znakiem "- -" (pod numerem 1 na rysunku) i przesuwając mysz do góry lub w dół wybieramy długość)
2- Suwak "Swing" służy do tego aby nadać naszej pętli kopa
3- Po wciśnięciu tego przycisku możemy regulować głośność każdego z elementów naszej pętli
4- Przycisk pod cyfrą 4 służy do obniżenia lub podniesienia tonu każdego z elementów naszej pętli

Na step sequencerze można układać znacznie skomplikowane pętle to już tylko zależy od waszej fantazji i zasobności waszych sampli

Ładowanie instrumentu na pattern/kanał

Dobra przejdźmy teraz do konkretów. Aby załadować wtyczkę vst (czyli wirtualny instrument) klikamy prawym przyciskiem na kanał -> Insert i wybieramy instrument

I tu zaczyna się hardcore

Aby cokolwiek stworzyć musimy używać pianino rollera. Zanim to jednak zrobimy musimy przejść na następny pattern (ponieważ na 1 mamy już pętlę) więc wciskamy jednokrotnie przycisk + na klawiaturze numerycznej

Ja załadowałem wtyczkę Poi Zone klikamy prawym przyciskiem na kanale i wybieramy:

Pojawi nam się Pianino Roll:

To naprawdę potężna narzędzie do tworzenia różnego rodzaju melodii. Osoby potrafiące grać na keyboardzie szybko załapią co i jak. Można grać na klawiaturze

Paski pod klawiaturą (zaznaczone na rysunku) odpowiadają za głośność.

Jeśli nie odpowiada nam długość i rozmieszczenie "klocków" w pianino rollerze lub w playliście zmieniamy to tutaj:

I tak powoli pattern po patternie tworzymy muzykę układając ją na playliście

Poziom skomplikowania zależy tylko i wyłącznie od waszej wizji (i weny) macie do wykorzystania aż 999 patternów !!

Teraz jeszcze kilka objaśnień dotyczących playlisty:

1- Kredka czyli narzędzie do pojedyńczego nakładania sampli na playlistę
2- Pędzel czyli narzędzie nakładania sampli na playlistę w dużych ilościach
3- Cięcie sampli i rozdzielanie na osobne patterny
4- Zaznaczenie obszaru (przydatne przy kopiowaniu itp..)
5- Powiększanie wybranego obszaru
6- Zoom playlisty. Ustalamy jakie ma być powiększenie lub pomniejszenie naszych sampli na playliście

Jak znajdę chwilę czasu to napiszę 2 część poradnika (a w nim: nakładanie efektów instalowanie wtyczek vst, automatyzacja czyli edit events, triki ułatwiające pracę, linki do sampli wtyczek vst itp..). Komentarze mile widziane
Sam posiadam ten program , naprawdę polecam .
[size=18][color=red]Tutaj pobierzesz Fruits Loops ( FL Studio 9 )

Gość,Daj mi te , ( )
. ;pp

Cytat:
JesteM Pełno letni . ;**

Ostatnio zmieniony przez kefiR Nie 15 Maj, 2011 09:54, w całości zmieniany 4 razy  
 Autor postu otrzymał 3 piw(a)
Postaw piwo autorowi tego posta

Więcej szczegółów
Wystawiono 3 piw(a):
DuszeK, Next, KK

Piwa: 108/23
 #2  Wysłany: Czw 18 Lis, 2010 19:30   
Brawo brawo ! Tylko jak już kopiujesz to może źródło podasz ?

http://www.google.pl/sear...l=&oq=&gs_rfai=

Piwa: 1447/249
Ostrzeżeń:
 1/5/10
 #3  Wysłany: Czw 18 Lis, 2010 19:35   
Fruity Loops nie Fruits Loops
Ostatnio zmieniony przez Kacper Czw 18 Lis, 2010 19:35, w całości zmieniany 1 raz  

Piwa: 45/3
Ostrzeżeń:
 10/5/10
 #4  Wysłany: Czw 18 Lis, 2010 19:36   
Cały czas kopiuje zbędne, nie potrzebne poradniki.. Jak ktoś nie będzie wiedział oczywiście zajrzy do Wujka google ..

Piwa: 108/23
 #5  Wysłany: Czw 18 Lis, 2010 19:41   
Ja robiłem na FL'u, ale już mi się nie chce. Kuchar na tym jeszcze działa.

Piwa: 8/20
 #6  Wysłany: Pon 22 Lis, 2010 19:38   
kefiR napisał/a:
Sam posiadam ten program , naprawdę polecam .
[size=18]Tutaj pobierzesz Fruits Loops ( FL Studio 9 )
a zcracowany chociaz jest ?? zapewne nie ... potem wrzuce cracka bo jestem w work :)

kefiR napisał/a:
Zakaz kopiowania poradnika , bez zgody autora .

tu ciekawi mnie kogo miałeś na myśli xD (jeśli to nie ty jesteś autorem to można powiedzieć że złamałeś prawo :P )

CzarnaMamba napisał/a:
Ja robiłem na FL'u, ale już mi się nie chce.

hmmmm ;> czy napewno dlatego że ci się niechce ?? ? mamba .... "ale mi sie dzwiek naklada ;/ " :PP

EDIT:
tutaj macie cracka odemnie :)
klik

częśc 2-ga tego poradnika którego z nie wiadomuch przyczyn nie sopiowałeś :PP

Nakładanie efektów przy użycia Mixera (F 9)

Mikser to bardzo przydatne narzędzie do ustalania głośności, nakładania efektów dla patternów. Można na nim „wyczarować” całkiem ciekawe brzmienia.

Jeśli już coś utworzyliśmy na kanale i patternie i chcemy nałożyć efekt klikamy na kanał (tam gdzie adventus). Wyświetli się nam wtyczka (na sreenie jest ona schowana) i okienko channel settings. Jeśli chcemy przenieść kanał na mixer klikamy lewym przyciskiem myszy na okienko z taką zawartością „--” i cały czas trzymając przysisk myszy przesuwamy mysz w górę lub dół to zależy na jaki kanał mixera chcemy wrzucić:

Wszystko powinno wyglądać tak
klik

A po wrzuceniu na kanał mixera tak:
klik

Dobrze okienko step sequencera (F 6) i okienko channel settings jest nam teraz już nie potrzebne. Uruchamiamy mixer (F 9)

Teraz kilka objaśnień dotyczących Mixera
klik

1.Kanał mixera (zanaczamy ten który wybraliśmy w okienku channel settings)
2.Opcje slotu FX (tutaj wybieramy efekty/ wtyczki które chemy użyć)
3.Mute/Solo Tym przyciskiem ożemy wyłączyć dany efekt bez konieczności zamykania
4.Głośność efektu
5.Panning czyli balans. Ustalamy w którym głośniku ma grać pattern
6.Głośność patternu
7.Mute/Solo
8.Zapisywanie nagrywanie do pliku *wav
9.Tutaj ustalamy pasmo dla naszego patternu
10.Panning volume display (czyli regulacja balansu i głośnosci w jednym)

Teraz nakładamy efekt:
klik

Najciekawsze wtyczki/efekty:

Fruity Filter - Efekty stopniowego podgłaszania
Delay 2 & Delay Bank – Nakładanie echa
Fast Dirst – Nadawanie naszemu utworowi „ostrego dźwięku”
Chours – Efekt pogłosu
Parametric EQ & Parametric EQ 2 – Zarządzanie pasmem
Bass Boost – Podbicie basów
EQUO & Vocoder – Equalizery przydatne do modyfikowania wokalu
Flanger – Ciekawy efekt nie wiem jak go określić często spotykany
Reeverb & Reeverb 2 – Nakładanie echa bardziej zaawansowane niż Delay
Multiban Compressor – Zarządzanie pasmem bardzo ciekawe efekty

Resztę musicie odkryć sami

Jednak samo nałożenie czasami nie wystarcza. Efekt nie może się dynamicznie zmieniać w czasie trwania piosenki dlatego korzystamy z opcji edit events

Automatyzacja efektów (edit events)

Przykład:
W tej chwili mam gotowy projekt:
klik

przechodzę do wolnego patterna i wchodzę mixer klikam na Master ładuję Fruity Filter wybieram interesujący mnie efekt (prawy przycisk myszy) i wybieram edit events
klik

Pojawi się nam takie okno:
klik

Długość wszystkich sampli w moim projekcie wynosi 5 jednostek więc wybieram efekt cut off tworzę taki trójkąt na 5 jednostek. Celem tego jest nałożenie efektu podobnego do podgłaszania
klik

Efekt mamy gotowy. Teraz przechodzimy na playlistę potem na pattern (z efektem) i dodajemy go.
klik

Ja nałożyłem ten efekt dla całego utworu (master) można także nałożyć efekt na pojedyńczy pattern (wtedy w mixerze wybieramy Insert 1-64). W ten sposób możemy nałożyć inne efekty. Ułożenie tego trójkącika w oknie edit events sprawiło że pokrętło będzie się automatycznie regulowało (tak jak to ustawiliśmy). To jest właśnie cała idea automatyzacji

Instalowanie wtyczek vst

Wtyczki vst są zazwyczaj w postaci plików *exe lub *dll. Jeśli wtyczka jest w formacie *exe konieczna będzie instalacja jeśli jest w formacie *dll wystarczy ją skopiować.

Najlepszym sposobem na uniknięcie bałaganu jest utworzenie na jakimś dysku lokalnym katalogu do którego będziemy wrzucać wtyczki np: D:/vst
Tak samo można zrobić z samplami i plikami midi. Tworzymy katalog np: D:/Sample.
Teraz trzeba ustawić w programie aby przeszukiwał nasze katalogi
Robimy to tak:
Wciskamy F 11
przechodzimy do zakładki na górze o nazwie "system"
następnie przechodzimy do zakładki file

U mnie konfiguracja wygląda tak:
klik

Sample i pliki midi wyszukują się automatycznie jednak wtyczki trzeba wyszukać. Robimy to tak uruchamiamy step sequencer klikamy na dowolny kanał (prawy przycisk myszy) z menu wymieramy Insert -> More
Pojawi nam się lista wtyczek klikamy na przycisk Refresh (na samym dole listy) i wtyczki nam się wyszukają. Jeśli nazwa będzie zanaczona na czerwono klikamy na okienko obok niej tak aby pojawiła się literka F. Wtedy wtyczka pojawi nam się na liście.

Skąd wziąć wtyczki i sample ?
Przede wszystkim z P2P
wpisujemy "sf2" (czyli format soundfont instrumenty obsługiwane przez FL Studio) jeśli chodzi o sample i wtyczki też szukamy ich w p2p lub w wyszukiwarkach.

Strony poświęcone FL Studio:

http://www.vsti.pl/
http://muzikum.pl/

Triki w FL Studio:

FL obsługuje wszystkie skróty klawiaturowe więc można łatwo kopiować i wklejać. Jeśli uda nam się utworzyć ciekawą melodię w pianino rollerze z menu wybieramy opcje save score (umożliwia zapisanie melodii i użycie jej w innych projektach). Nie wszyscy korzystający z FL Studio wiedzą o tym że ten program potrafi doskonale odczytywać pliki midi. Czasami wystarczy wrzucić dzwonek np Benny Benassi do pianino rollera i w ten sposób będziemy mieli melodię i bass z których możemy zrobić udany remix

Pozdrawiam JEDREK zakaz kopiowania bez zgody autora

Ostatnio zmieniony przez Kuchar Wto 23 Lis, 2010 12:27, w całości zmieniany 3 razy  

Odpowiedz do tematu