Nie jesteś zalogowany/zarejestrowany na tej stronie. Prosimy zaloguj się lub zarejestruj. Aby się zarejestrować kliknij tutaj...

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: komputera. , nowego , pomoc , wyborze

Zamknięty przez: ^^^Deed
Pią 12 Lip, 2013 22:18
Pomoc w wyborze nowego komputera.
Autor
Wiadomość
Wuoch(A)cz
Jestem za tobą

Piwa: 30/48
Ostrzeżeń:
 1/5/10
 #1  Wysłany: Nie 30 Cze, 2013 10:15   Pomoc w wyborze nowego komputera.
Siema!

Jako, że stukło mi 18 jakiś czas temu to uzbierałem jak na mnie sporą sumkę.
Mam do wydania na sam PC 2000zł ew. 2100zł (150zł na klawiaturkę chce wydać). Nie potrafię składać komputera (może bym potrafił, ale nie chce niczego spieprzyć). Mam możliwość pójścia do serwisu, ale pewnie 20% zapłacę drożej niż normalnie. Chciałbym po prostu wiedzieć co mógłbym kupić za tą cenę (komputer do gier, wiadome. Już nerwy mnie biorą, że nie mogę nawet dobrze pograć w Gothic III na najniższych detalach, a chciałbym w końcu odpalić coś porządnego). Słyszałem, że gotowe zestawy z allegro są do pupy, ale może znajdzie się coś. Każdą propozycję przemyślę, a mam nadzieję, że mi w tym pomożecie. Nie znam się za bardzo na komputerach (podstawy znam takie jakie powinien znać przeciętny użytkownik) dlatego proszę jeśli można mi tłumaczyć dlaczego właśnie to.

PS. Co myślicie o tym?

http://techplanet.pl/prod...2013,27859.html

Z góry dzięki i czekam na każdą odpowiedź :)

Ostatnio zmieniony przez Wuoch(A)cz Nie 30 Cze, 2013 11:41, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Postawił 5 piw(a)
 #2  Wysłany: Nie 30 Cze, 2013 15:44   
http://techplanet.pl/prze...s=77781&s=72778

Tu masz przykładowy zestaw złożony przeze mnie i kumpla. Będzie on nieco lepszy od tego który tu podałeś. Nie są to wielkie różnice ale zawsze. Jeżeli Ci to nie przeszkadza to za dopłatą do procka ok. 200zł można szukać używki intel i5-2500k (i zaczynać zabawę z podkręcaniem go na ok.4,5Ghz-4,8) na forach takich jak pclab.
Masz tu także lepszy zasilacz (modularny) z certyfikatem Brąz 80+ czyli o dużej sprawności.
Karta graficzna ma 1GB ramu ale jeżeli nie używasz 2 monitorów to nie odczujesz żadnej różnicy. A co najlepsze ma 2 lata gwary a o ile mnie pamięć nie myli to ma ona możliwość przedłużenia jej o kolejne 8 lat jeżeli zarejestrujesz ją na tej stronie.
Ostatnio zmieniony przez Jon Irenicus Nie 30 Cze, 2013 15:48, w całości zmieniany 1 raz  

Wuoch(A)cz
Jestem za tobą

Ostrzeżeń:
 1/5/10
 #3  Wysłany: Pon 01 Lip, 2013 09:36   
Pomyślę nad tym i czekam na dalsze propozycję. Zaraz dostanę od kolegi zdjęcie z parametrami jego PC i ocenicie czy warto za tą cenę.

Cena to ok. 2250zł, ale trzeba zauważyć, że na miejscu i w każdej chwili mogę im oddać do naprawy, zasilacz 600 lub 650W z tego co mi wiadomo. Na wszystko jest gwarancja 2 lub 3 lat.

Ostatnio zmieniony przez Wuoch(A)cz Pon 01 Lip, 2013 09:45, w całości zmieniany 1 raz  

Postawił 5 piw(a)
 #4  Wysłany: Pon 01 Lip, 2013 13:41   
Moim zdaniem- raczej nie. Zależy jeszcz od obudowy zasilacza i nagrywarki ale jeżeli nie są to jakieś super części (w co wątpię gdyż nie podał ich nazwy) to niema sensy. Jedynie karta graficzna jest lepsza o ok. 12% ale za tą samą cenę można ją kupić co GTX 650it tylko trzeba mieć na uwadze fakt iż jest ona niżej od wspomnianej GTX650ti w procesie technologicznym. Procesor jest gorszy, a żeby nie być gołosłownym: http://pclab.pl/art51207.html
Procesor od AMD przegrywa w prawie każdej grze. Można by się pokusić o podkręcanie, ale należałoby wtedy kupić chłodzenie za ok.200 zł. Ram też nie zachwyca ale w DDR3 jeżeli ma opóźnienia CL9 to taktowania mają niewiele do powiedzenia. Płyta główna którą ja podałem jest nieco uboższa ale patrząc na cenę jaką wystawił ten ktoś można w tym budżecie znaleźć coś lepszego. Na dodatek wszystkie części będą nowe prosto ze sklepu.

Moja opinia: nie warto.

Edit - napisałem do kumpla, który jest nieco bardziej ogarnięty w temacie - pisze, że procek ssie w porównaniu z i3, zasilacz niewiadomego pochodzenia to najpewniej bomba zegarowa, grafika podobnej klasy (bez OC 560Ti ok. 10% lepszy, po OC tyle samo słabszy), płyta główna też podobna, ale za to z mniej przyszłosciową podstawką (wymienisz procesor na FX 8 rdzeniowy, który jest znacznie gorszy nawet od i5? Za większą cenę?). Do tego dysk w wersji Green (ok. 30-40% wolniejszy od Blue i Black, nie mówiąc już o Seagate lub Samsungu) i no-name buda i napęd. Zestaw na oko wart jakieś 1700-1800zł, a to tylko dlatego, że grafika podnosi poziom. I tak nie warto, bardzo nie warto, bo procek ograniczy grafikę.
Ostatnio zmieniony przez Jon Irenicus Pon 01 Lip, 2013 14:00, w całości zmieniany 3 razy  

Wuoch(A)cz
Jestem za tobą

Ostrzeżeń:
 1/5/10
 #5  Wysłany: Wto 02 Lip, 2013 10:04   
Dzięki wielkie za wyjaśnienie.
Ten komputer co podałem jest nowy, prosto ze sklepu, a nie używka jak coś.
Jutro idę do sprzedawcy i spytam o coś z procesorem i3-3220 i zdam ci relację ;)
Nie będę się porywał na i5, bo budżet jest do 2250zł, a z zamawiania przez internet raczej zrezygnuję, bo oddanie im części niesprawnych to spory kłopot, a tak to mam na miejscu i ok.3 lat gwarancji.

Otrzymał 1278 piw(a)
 #6  Wysłany: Sro 03 Lip, 2013 13:30   
Sprawdz sobie www.esc.pl
Mam stad plyte, procka i ramy. Wszystko jest ok i nawet dosc tanio.

Wuoch(A)cz
Jestem za tobą

Ostrzeżeń:
 1/5/10
 #7  Wysłany: Sro 03 Lip, 2013 14:01   
No nic.
Może zrobiłem źle i będę żałował, ale wziąłem zdeczka podrasowany zestaw, który jest napisany na kartce. Na całość dostaję gwarancję. Prosto ze sklepu z W7. Wziąłem tylko lepszy zasilacz oraz 1TB pamięci. Na szczęście gdyby coś się zepsuło to ci kolesie mogą nawet przyjechać do domu. Na całość dostałem rabat.

Dzięki z góry za rady i w ogóle, ale jednak wygrała nade mną przezorność.
Najwyżej będę żałował :D

Jeszcze raz dzięki i temat do zamknięcia. Jeżeli ktoś jest ciekaw to wrzucę wieczorem parametry tego co kupiłem. Dostałem rabat i całość wykosztowała mnie 2400zł.

Postawił 5 piw(a)
 #8  Wysłany: Sro 03 Lip, 2013 15:34   
Ja jestem ciekaw więc wyślij parametry-jak dobre to gratuluję jak nie-cóż zawsze można się pośmiać;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi