Nie jesteś zalogowany/zarejestrowany na tej stronie. Prosimy zaloguj się lub zarejestruj. Aby się zarejestrować kliknij tutaj...

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: druid , rework

Zamknięty przez: rzepsky
Pon 17 Cze, 2013 20:30
Druid - Rework
Autor
Wiadomość

Piwa: 167/29
 #1  Wysłany: Nie 26 Sie, 2012 16:19   Druid - Rework
Kolejny temat z serii "Rework" tym razem dotyczy Druida.
Długo zastanawiałem się, co można by poprawić, co zmienić, co ulepszyć u Druida, żeby nie był najsłabszą klasą, w chwili obecnej jest praktycznie identyczny jak Talic, z tym, że sporo słabszy. Wyzwaniem było to, że klimat w jakim osadzony jest Druid to zmiany formy i "obcowanie z naturą", co szczególnie utrudniał Talic, który również zmianę formy posiada.

Większość praktyk dodawania statystyk była bezowocna ze względu na naruszony balans pomiędzy Druidem i resztą postaci, dodane statystyki przewyższały go na tle innych klas, a ponadto nie wiele wyróżniały go w systemie walki od Talica. Polegał głównie na "włącz Diabloskilla i niech się dzieje".

Rework, który opracowałem ma nie tylko poprawić popularność Druida, ale również ma na celu zmianę całego systemu gry nim. Zmiana jest o tyle duża, że zmieni się cały system gry Druidem, już nie będzie to postać tankująca, posiadająca ogromne ilości HP ale postać, mobilna, trudna to uchwycenia, a zarazem silna i przebiegła. Dobry gracz Druidem będzie mógł wykorzystać jego umiejętności zarówno w walce jak i poza nią.

Tradycyjnie przypomnienie obecnych skilli Druida:

Druid:
- 140 HP na start.
- -10 do szybkości.
- 10 procent szybszy EXP.
- Na wyciagnietym nożu czaruje metalowe ścianki, wytrzymałość i ilość ścianek zależy od inteligencji.
- 10 procent szans na zatrzęsienie ekranem wroga.
- Przemiana w wilka. Aby przemienić się, zbinduj klawisz, np. bind "f" "diabloskill"

Zmiany w skillach:

- 140 HP na start. - zmiana na 100 HP - wyjaśnienie poniżej
- -10 do szybkości. - usunięte - bazowa prędkość normalna
- 10 procent szybszy EXP. - zostaje
- Na wyciagnietym nożu czaruje metalowe ścianki, wytrzymałość i ilość ścianek zależy od inteligencji - usunięte - skill bezużyteczny
- 10 procent szans na zatrzęsienie ekranem wroga - usunięte
- Przemiana w wilka. Aby przemienić się, zbinduj klawisz, np. bind "f" "diabloskill" - zmienione opis poniżej

Co w tej chwili nam to daje:
Mamy czystą postać ze 100HP, wolne miejsce na Diabloskilla, oraz na ładowanie noża, jedynym jego skillem jest 10% większy exp. Teraz należy zabrać się za przygotowanie skilli, które oddadzą dobrze klimat postaci, oraz przydadzą się w wykorzystaniu zamierzonych taktyk.

Dodam tylko, że HP jest zmniejszone ze względu na to, iż Druid nie będzie już postacią "Tankującą" ale zachowany bardziej w roli "Zabójcy" działającego z zaskoczenia i wykorzystującego system "Rage" czyli szału bojowego.

Skille dodane:

- Ładowanie na nożu - Pierwszy z aktywnych skilli Druida - zmieniony, gdyż to on zamienia nas w Wilka w przeciwieństwie do wcześniejszego Diabloskilla - Podwaja on szybkość poruszania się Druida (działa tylko podczas wyciągniętego noża), działa również na Zwinność - cóż widzialna klasa, z ogromną prędkością na nożu w formie wilka, przyda się do szybkiego przemieszczania się po mapie, zmianie bsów, szybkich zmian pozycji, ładowanie zapobiegnie szybkiemu rushowi.

- Diabloskill - Drugi z aktywnych skilli Druida - 100% niewidzialność przez 6 sekund (nie widać nawet cienia, ale słychać kroki), co to daje? Cóż umożliwia to Druidowi na ominięcie całego wrogiego teamu "niezauważonym", rozpoczęcie ostrzału "zza pleców" i uzyskanie dzięki temu przewagi jaką daje atak z zaskoczenia, ponadto przydatne do ucieczek itp.
Ładowanie 20 sekund - rozpoczęcie odliczania po zakończeniu działania.
Aktualizacja - skill wyłącza się również po oddaniu strzału.

- Pasywny - Rage / Szał - skill wiodący - umożliwia Druidowi uzyskiwanie premii bojowych za pokonanych przeciwników.
Opis fabularny - dzięki zmiennej formie siła Druida wzrasta, z każdym pokonanym przeciwnikiem staje się on coraz bardziej krwiożerczy i niebezpieczny.

Co daje? - z każdym zabitym przeciwnikiem - statystyki i możliwości Druida są zwiększane, aż do 10 zabić (seria zabójstw) po śmierci seria jest resetowana.

1. 5 hp
2. 10 hp
3. 15 hp + szansa na oślepienie przeciwnika 10% - 1/10
4. 20 hp
5. 25 hp + Dodatkowy pancerz 2szt - (odbija pociski)
6. 30 hp +
7. 35 hp +
8. 40 hp + Leczenie 10hp co 5 sek (połowa itemu Heaven Heal)
9. 45 hp +
10. 50 hp + Skrócenie czasu odnowienia Diabloskilla do 15 Sek - oraz teleport na nożu (ppm)

Powody zmian:

Druid teraz jak z resztą zauważyliście na początku, nie ma nic ciekawego, tylko 1 skill pasywny oraz bieganie, 100 hp? Również mało i niewidzialność, która umożliwia dość przyzwoite rozpoczęcie gry. System walki Druida jest zmieniony, co z resztą widać, nie można wbiec w przeciwników, gdyż skończy się to natychmiastową śmiercią, natomiast można ich ominąć i spokojnie wykończyć tych, ukrywających się z tyłu / oddzielonych od grupy. Celem moim było opracowanie sposobu walki podobnego do kota, który atakuje tylko odseparowane od stada cele. Wraz z zabójstwami zyskuje on "pewność siebie" odblokowując nowe umiejętności, które czynią go bardziej wytrzymalsze oraz umożliwiają otwartą walkę 1v1 jak dodatkowe HP oraz pancerz.

Po reworku byłaby to jedyna klasa, która siłę swoją czerpie z serii zabójstw, a nie z czystych statystyk albo z góry narzuconych skilli, dlatego właśnie przy naładowaniu jest ona trochę lepsza od innych klas, ale dużo słabsza bez wykorzystanych zabójstw. Gra Druidem nie będzie wcale łatwa. Grając Druidem ryzyko jest duże, bo albo naładujesz serię zabójstw i będziesz potężny, albo przez całą mapę będziesz free fragiem. Po reworku klasa ta, będzie oddawała bardzo dobrze umiejętności graczy, może nie będzie dla graczy "najlepszych" ale na pewno dla graczy o mocnych nerwach.

Podsumowanie

Druid najsłabszy:

- 100Hp
- Na nożu ładuje formę wilka - szybkość
- Diabloskill - niewidzialność przez 6 sekund
- 10% szybszy exp

Druid najsilniejszy (z naładowanym szałem)

- 150Hp
- 10% szybszy exp
- na nożu ładuje formę wilka - szybkość
- Diabloskill - niewidzialność przez 6 sekund
- szansa na oślepienie przeciwnika 1/10
- Pancerz 2szt
- co 5 sekund leczy 10pkt zdrowia
- Czas ładowania diabloskilla skrócony o 5 sekund
Poprzednie Reworki:

Zabójczyni
Kowal
Amazonka - dodałem animacje rykoszetu z łuku.

Podoba się? Piwo
Nie podoba się? Piszcie co zmienić
Ostatnio zmieniony przez Avalanche Nie 26 Sie, 2012 18:02, w całości zmieniany 5 razy  
 Autor postu otrzymał 7 piw(a)
Postaw piwo autorowi tego posta

Więcej szczegółów
Wystawiono 7 piw(a):
Prezes12, KelNer'', dextroyer, $@$, Darklin18, Nawalony xD, Wuoch(A)cz
$@$
Szlachetny

Piwa: 25/66
 #2  Wysłany: Nie 26 Sie, 2012 16:26   
No Ava tego można się było spodziewać spisałeś się, ale te 6 s całkowitej niewidzalności to za dużo jak już to 4 - 5 s bo na tych 6 wystarczy wjechać z krową zabić wszystkich i uciec. Odczekać w kampie 20 s i dalej polować.

Proponuje zwiekszyc CD skilla do 30 s

@Ava Toż jak strzelasz to widać ogień, a cd skilla od rozpoczęcia do rozpoczęcia wynosi 26sek - więc starczy

Zobacz mojego pokemona!

Piwa: 3/2
 #3  Wysłany: Nie 26 Sie, 2012 16:37   
Też uważam że 6 sekund to za dużo, to byłaby najsilniejsza postać na serwie (no w walce 1 na 1 to ubicie go byłoby prawie niemożliwe)...
Owszem widać ogień podczas strzału, ale jak koleś ma 100 zwinności i jeszcze zrobi plecy na tym skillu to powodzenia...

@Ava W sumie masz rację zmieńmy na 2 sekundy, żeby znikał i się pojawiał... nie żeby Ninjy i Zabójczyni nie było widać ciągle ale przecież 6 sekund toż to za dużo lepiej jak niektórych klas nie widać cały czas... myślcie co piszecie proszę was

edit@ Ninja i zabójczyni to klasy niewidoczne na nożu, a nie na broni, więc chyba jednak myślę co pokazują dalsze posty ;>

Piwa: 37/13
 #4  Wysłany: Nie 26 Sie, 2012 16:40   
Wszystko można udoskonalić nawet czas tego trwania po takim reworku byłbym zainteresowany tą postacią. Fajne zmiany, Ava zadziwiasz mnie czasami :)

Piwa: 34/8
 #5  Wysłany: Nie 26 Sie, 2012 17:34   
Fajne ale 6 s to za duzo

Sygnature robilem sam (podkrecenie i napisy).
Pozdrawiam

Wszelkie pytania prosze kierowac na pw na forum na gg z dopiskiem nicku

Piwa: 15/10
Ostrzeżeń:
 1/5/10
 #6  Wysłany: Nie 26 Sie, 2012 17:39   
Dla mnie super rework jak każdy inny, lecz większość ma wady, które zostały poprawione i zalety.

Wadę znalazłem tylko jedną, tą samą co inni. "Za długa niewidzialność przy bindzie" co wyjaśnili inni, ale napisałem niżej jak można zmienić.

Plusy:
1. Ładowanie na nożu ścianek było tylko dobre w jakiś ciasnych pomieszczeniach "kanały/przejścia (de_office_rats)", a zamienienie tego na zamianę w wilka jest dobre bo jak wyjaśniłeś "Nie będzie rashu"
2. Niewidzialność sama w sobie jest dobra ale jak inni powiedzieli to prawda. Kupujesz krowę wlatujesz na niewidzialności z critikalami i 3/4 teamu nie żyje. Ale jak się zmiejszy na krócej a ładowanie na dłużej bedzie git (2s-0int 50int=1s dłużej/ ładowanie na 25s) i nikt nie będzie narzekał na niego że za dobry.
3. Szał jest dobry bo nie będzie narzekania że druid będzie na hita z łuku amazonki.
Tylko do tego mam małe pytanko. Czy te dodatkowe umiejętności np. tarcze/heaven heal połowa będą się kumulowały czy nie?

Pozdrawiam Krzychu1306

@Ava Tak to się kumuluje, w zależności od zdobytej serii zabójstw.
@Edit by Ava - aktualizacja - strzelanie z broni, wyłącza niewidzialność - zapomniałem o tym szczególe, niewidzialność nie miała służyć do tankowania - mój błąd

@edit To w takim razie będzie to super postać i wtedy może być 6 sekund bo nie wyrznie całego teamu bo odrazu go zauważą.

dextroyer
I'll be back

Piwa: 4/35
 #7  Wysłany: Nie 26 Sie, 2012 18:53   
fajnie wszystko fajnie ale po pierwsze 6 sec. to troszeczkę za dużo mógłby wymieść cały team przeciwny tylko znikaniem po drugie szał po 10 zabiciach byłby bezużyteczny gdyż najczęściej w drużynie przeciwnej jest tylko 10 wrogów więc ja bym to cofnął o 1 miejsce skoro po zabiciu się resetuje albo leczenie dałbym po 7 zabiciach a zmniejszenie czasu oczekiwani na szał po 9 zabiciach reszta wszystko w porządku brawo Ava leci piwko

@Ava
1. Niewidzialność poprawiłem wcześniej więc albo nie zrozumiałeś albo przeczytałeś tylko komentarze.
2. Szał przeczytaj sobie jeszcze raz bo nie zrozumiałeś

ok spoko zkapowalem się moja wina i przepraszam, popieram Darklina ;) możesz takie coś dodac ludziom to się spodoba

Piwa: 43/44
 #8  Wysłany: Nie 26 Sie, 2012 20:44   
Rework Fenomenalny cóż mogę wiele więcej powiedzieć :D Zrobi z Druida postać do logicznego myślenia . Nie dość ,że dojdzie wiele nowych możliwości to także pozwoli utrzymać klimat Druida . Nie oszukujmy się ścianki były badziewne co z tego ,ze przykrywały ciało jak odsłaniały głowę ...
Zastąpienie ich przemianą jest dobrym rozwiązaniem i odblokowując drogę diablo skillowi.

Hmm co powiesz by po 4 zabójstwie kradł HP za Hita powiedzmy 4-5 ? bo zabicie 4 osób jest prawdopodobne bardziej niż 6 czy 7 a zmotywuje graczy do szukania swoich ofiar . W końcu bezlitosny drapieżnik po zabiciu zwierzyny karmi się jej mięsem :D ;] a pro po klimatu ;] .

Moim zdaniem Twój system jest zbilansowany i tworzy coś z niczego bo aktualnie mogę tak nazwać Druida :P Z mojej strony gratulację i uważaj na zatwardziałych komentatorów :P <killer> <killer> <killer> <faja>

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Nawalony xD

Piwa: 9/41
 #9  Wysłany: Pon 27 Sie, 2012 10:49   
Świetny rework Ava na pewno będę grał tym Druidem, bo jest po prostu świetny.
Dzięki. Łap piwko.

Wuoch(A)cz
Jestem za tobą

Piwa: 30/48
Ostrzeżeń:
 1/5/10
 #10  Wysłany: Pon 27 Sie, 2012 11:29   
Ten rework ci się udał, nie mam się do czego przyczepić, a jeśli mógłbyś wejdź na rework zabójczyni i pokaż najlepiej na filmiku jakby ta strzałka miała działać. Druid to postać, która jest z naturą, a przemknięcie na 6s niezauważonym obok przeciwnika daje wrażenie, że jest niezauważonym pośród drzew, mniej więcej :D
Rework świetny.
Piffko!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi